keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Ompeluprojekti - Sewing project

Olen päättänyt opetella ompelemaan. Mutta kun aikaa on vähän, olen todennut, että täytyy tehdä aina vaan vähän kerrallaan. Ensimmäinen ongelma on ompelukone, joka on mummon perintöä ja kovin erilainen kun äidin Husqvarna (joka on samanlainen kuin mitä meillä oli koulussa). Tällä koneella siis äiti on ommellut ennen kuin muutti pois kotoa, joten kone on ainakin 60-luvun alusta. Mutta huollettu ja toimiva. Ja jos olen jotain oppinut, niin äiti = ompelukone help desk. Tässä kuva koneesta.

I have decided to learn to sew. But since I have limited time, I've realized that I have to do things small part at a time. The first problem is the sewing machine, which I inherited from my grandmother and is very different than my mum's Husqvarna (which is like the ones we used in school). With this machine my mum sewed when she was still living at home, so the machine is at least from the beginning of 60's. But serviced and functioning. And if I've learned that mom = sewing machine help desk. Here is a picture of my machine.

Mummon vanha ompelukone, Elna 60-luvun alusta (tai vanhempi)
My grandmother's old sewing machine, Elna from the beginning of 60's (or older)

Muutamakin projekti olisi tuloillaan, mutta päätin aloittaa pyjamasta. Siinä on se hyvä puoli, että jos se ei ole ihan täydellinen, niin eipä sitä juuri kukaan näe... Oheisen mallin löysin Suuresta Käsityö -lehdestä 2/1995.

Few projects are already under the planning stage, but I decided to start from a pajama. The good thing about it is, that if it doesn't really work out, practically no one will see it... I found the model from a Finnish craft magazine from 1995.


Tällaiset materiaalit ovat jo olleet jonkin aikaa varastossa projektia varten:

These materials have been in storage for awhile for the project:Olen aloittanut yläosasta, ja näin pitkällä olen siinä:

And I've started with the top and this is how far I've gotten:


Eli palat on leikattu ja muotolaskokset ommeltu. Välissä oli puolausongelmia ja jouduin soittamaan äidille, kun en ymmärtänyt ompelukoneen ohjeen kuvaa... Ja ehdin jo melkein lyödä konetta, mutta onneksi kuitenkin soitin äidille...

So the pieces are cut and I've sewn the darts. I had some problems with winding and had to call mum, since I didn't understand the picture in the sewing machine instructions... I almost hit the machine, but fortunately called mum...

Toivottavasti edes yläosa valmistuu tämän vuoden puolella...

I hope the top at least will be ready by the end of this year...

2 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Tätä postausta oli ilahduttavaa lukea näin vaatturin silmin. Vanha kunnon Elna; mainio peli!! Ja usko pois, vaikka antaisitkin koneelle nyrkistäsi tällin, niin se jatkaa vain eteenpäin(toisin kuin nykyiset umpimuoviset koneet).:)

Rankka Apina kirjoitti...

Joo, olen ihan tyytyväinen koneeseeni, mutta käyttörutiinia ei vielä hirveästi ole. Tosin opin sellaisen jutun, että kannattaa painaa reidellä, ei polvella, niin vauhti on tasaisempaa. :)