sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Halkaistut renkaat

Löysin ainakin itselleni hyvin sopivan ohjeen, kuinka tehdä halkaistuja renkaita. Koska käpyilyohjeita ei kovin paljon löydy suomeksi, pyysin ohjeen tekijältä luvan kääntää ohjeet myös suomeksi. Sain luvan, joten tässä suomenkieliset ohjeet halkaistun renkaan tekoon. Toivottavasti ovat yhtä selkeät kuin alkuperäiset.

Halkaistujen renkaiden tekemiseen tarvitaan kaksi käpyä. Selkeyden vuoksi kuvissa on käytetty kahta eriväristä lankaa, jotka on solmittu alussa yhteen. Kävyssä 1 on punaista ja kävyssä 2 valkoista lankaa.

Ota käpy 1 käteen ja aloita kuten normaali rengas, esim. 5-5, mutta älä sulje rengasta (kuva vasemmalla).Pidä aukinainen rengas kädessäsi, mutta käännä kämmenesi ylöspäin. Tätä asentoa kutsutaan usein kuolleeksi hämähäkiksi (kuva oikealla), kuvittele kuollut hämähäkki, jonka jalat sojottavat ylöspäin.
Jos tämä metodi tuntuu hankalalta, voit myös kääntää renkaan kuten kuvassa vasemmalla (näin teen itse, tuo ensimmäinen tapa ei sopinut minulle). Eli käytännössä käännät renkaan kädessäsi.

Kumpaa tahansa asentoa käytätkin, jatko tapahtuu samalla tavalla: Ota käteesi käpy 2 ja aloita kaksoissolmu tekemällä normaalin kaksoissolmun jälkimmäinen puolisko, mutta ÄLÄ KÄÄNNÄ solmua. Tämän jälkeen kääntämättä myös normaalin kaksoissolmun ensimmäinen puolisko. Kaksoissolmut eivät siis muodostu renkaan langasta kuten normaalisti, vaan kävylle 2 kierretystä langasta. Katso seuraavista mallia kuvista oikealla sekä alla.

Vasemmalla näkyy, miltä kaksoissolmujen tulisi näyttää ydinlangalla, kun kaikki kaksoissolmut on tehty ja rengasta ei vielä ole suljettu.

Sulkeaksesi renkaan vedä lankaa kävystä 1 ja saat renkaan, jossa langat lähtevä eri puolelta, kuin mistä renkaan tekeminen aloitettiin. Oikealla kuvasta näet lopputuloksen.

Ei kommentteja: