keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Tiskirättejä

Meiltä lähti kesällä työntekijä pois ja saimme kaikki lahjaksi itsekudotut tiskirätit.



Minä tietysti innostuin tästä ja lähdin heti etsimään kivoja malleja toteutettavaksi. Olin törmännyt kudottuihin tiskirätteihin jo netissä, mutta en ollut ajatellut itse kokeilla. Nyt innostus iski kun näin valmiitä töitä.

Tämä malli näytti kivalta ja siitä tein heti 3 eriväristä tiskirättiä. Lankana oli Hjertegarnin Blend bamboo -bambulanka (värit: sininen 621, vihreä 7070 ja vaaleanpunainen 4951).

Rättien toimivuus on vielä kokeilematta, mutta niitä on kyllä minulle kehuttu.

tiistai 29. syyskuuta 2009

Käpyilyn aloittelua

Aloitin käpyilyn ensimmäistä kertaa joskus 12-vuotiaana. Viime syksynä innostuin uudelleen. 12-vuotiaana sain aikaan kuvassa olevan  vihreän harjoitusmallin. Pitiköhän siitä tulla kirjanmerkki tai jotain. En tiedä oliko kyseessä joku malli. Kun aloitin uudelleen, aloitin perusharjoituksista, joissa opettelin lähinnä kaksoissolmun tekoa ja niistä renkaan muodostamista. Nämä harjoitukset tein valkoisesta virkkuulangasta.


Vihreä liina on ensimmäinen käpyilymalli, jonka olen saanut valmiiksi. Kyseessä on Eileen Staffordin malli Blue Doily. Liina olisi ehkä pitänyt tehdä paksummasta langasta, ei tästä nyt ihan liinaksi asti ole. Lankana käytin Fincan helmilankaa nro 8, väriä 9865. Valmiista tuotoksesta näkyy muutama virhe ja se, että en ole osannut päätellä lankoja mitenkään nätisti. No, tästähän se voi vain parantua...

maanantai 28. syyskuuta 2009

Käpyilyaddikti

Olen jäänyt aivan täysin koukkuun (tai siis käpyyn) käpyilyyn. Pakko tehdä käsillä jotain. Onneksi käpyillä voi vaikka bussissa. Ja olenkin jutellut useamman (mukavan) vanhemman naishenkilön kanssa siksi, että olen sattunut käpyilemään. Aivan tuntemattomat ihmiset tulevat juttelemaan, kun eivät ole nähneet mitään niin kummallista... no, ihan positiivisessa hengessä juttelemaan tulevat, niin mikäs siinä.

Tein oranssista langasta (DMC, helmilanka 8, väri 51), jota käytin jo tuossa edellisen kirjoituksen vaahteranlehtimallissa, vielä Eileen Staffordin suunnitteleman lumihiutaleen. Työn onnistui mielestäni varsin hyvin ja oli mukavaa tehdä tällainen pieni kiva malli. Työpaikan koulutuspäivänä alotin sitten oravan vaahteranlehtimallissa käyttämästäni ruskeasta langasta (DMC, helmilanka 8, väri 111).

Oranssi lumihiutale ja orava (joka näyttää mielestäni kyllä hieman kengurulta, mutta niin alkuperäinen mallikin).

Oravakin onnistui ihan hyvin, valmistui jopa samana päivänä. Lähdin tosin tekemään vartaloa väärään suuntaan ja kohtasin siksi muutamia ongelmia, mutta mielestäni lopputulos oli siis kuitenkin onnistunut. Mallissa ei ollut sanallista selitystä, vain ainoastaan kuva. En ole aikaisemmin käpyillyt pelkän kuvan perusteella ja siitä varmaan erehdykseni syntyi. Taas sitä oppii jotain :) Malli löytyy Inga Madsenin kirjasta Tatted Animals.



torstai 24. syyskuuta 2009

Omanlainen marimekko

Ostin itselleni uuden Marimekko-laukun, mutta halusin sen erottuvan joukosta. Siksi päätin koristella sen käpyillen. Luulin, että mallista olisi tullut hieman pienempiä lehtiä, mutta koska tuli noin suuri, niin päätin laittaa vain yhden (ajatus oli, että olisin koristellut kassin useilla lehdillä). Malli on maksullinen ja löytyy täältä. Toimitus oli nopea ja tapahtui kätevästi sähköpostilla. Lankana käytin DMC:n helmilankaa (joka on peruskäpyilylankaani) kokoa 8 ja tässä käytetyt värit 111 (kelta-ruskea) ja 51 (oranssi).

Tässä kuva koko kassista.

Ja vielä lähikuva itse tuotoksesta.


tiistai 22. syyskuuta 2009

Tuunausta

Tässä ensimmäinen korjattu vanha vaate. Hame oli alunperin alaspäin kapeneva ja tuli puoleen sääreen asti. Lisäksi olen laihtunut hameen ostoajoista, joten se olisi voinut näyttää päälläni paremmaltakin. Lyhensin hameen juuri polven yläpuolelle ja lisäsin siihen punapohjaisesta kankaasta kiilat kävelyä ja erityisesti pyöräilyä helpottamaan. Ei mikään mestariteos, mutta onneksi suurimmat mokat jäi nurjalle puolelle. Eli kyllä ajattelin hametta käyttää.

maanantai 21. syyskuuta 2009

Käpyilyä

Ihastuin käpyilyyn ensimmäisen kerran kun siskoni sai tädiltämme rippilahjaksi kirjan, jonka välissä oli käpyilty ristikirjanmerkki. Pääsin silloin tädin avustuksella alkuun, mutta kärsivällisyys ei riittänyt. Nyt viime vuonna otin uudelleen asiakseni opetella käpyilyä, eikä se ollutkaan enää niin hankalaa. Tämä netistä löytämäni malli (joka ei enää ole saatavilla) oli helppo ja kivannäköinen. Olen siitä tehnyt jo kolme kirjanmerkkiä lahjaksi. Menestys on ollut suuri.







Äidin joululahjasta tuli sininen, kun äiti pitää sinisestä. Lankana käytin DMC:n helmilankaa kokoa 8 ja tässä käytetyt värit 92 (vihreä) ja 121 (sininen).








Kavereille tein kauniin vaaleanpunaiset.Lankana käytin DMC:n helmilankaa kokoa 8 ja tässä käytetyt värit 92 (vihreä) ja 48 (vaaleanpunainen).


Koska ohjetta ei ole enää netissä saatavilla, ajattelin sen kirjoittaa tähän. Malli on helppo aloittelijalle ja siitä kiva, että siitä tulee todella hyvännäköinen. Alkuperäisessä variaatiossa käytettiin yksivärisiä lankoja ja kukat olivat sinisiä ja kehys valkoinen. Mallin on suunnitellut Kim Millar. Se on varioitu kaulusmallista, joka oli vuoden 1976 elo-syyskuun Old Time Crochet Magazine -lehdessä.

Lemmikki-kirjanmerkki

Tarvitset malliin yhden kävyn ja kahta lankaa.
Kierrä kukkiin käyttämäsi väri kävylle.

ks = kaksoissolmu
s = silmukka

Aloita tekemällä rengas:
4 ks, s (suht. suuri, tähän kiinnitetään 3 muuta rengasta), 4 ks
Käännä

^*
Ketju: 3 ks, s, 3 ks, s, 3 ks
Käännä
Rengas: 4 ks, s (liitä edelliseen), 4 ks
Käännä

Toista *:stä vielä kerran.

Ketju: 8 ks
Käännä
Rengas 4 ks, s (suuri, tähän kiinnitetään 6 muuta rengasta), 4 ks
Käännä
Ketju: 8 ks
Käännä
#

Rengas: 4 ks, s (suht. suuri, tähän kiinnitetään 3 muuta rengasta), 4 ks
Käännä
Ketju: 3 ks, s (liitä edelliseen tekemääsi s:aan), 3 ks, s, 3 ks
Käännä
Rengas: 4 ks, s (liitä edelliseen), 4 ks
Käännä

Toista ^:sta 5 kertaa.
Lopuksi toista vielä ^:sta kohtaan #.

Rengas: 4 ks, s (liitä ensimmäiseen tekemääsi silmukkaan), 4 ks
Käännä
Ketju: 3 ks, s (liitä edelliseen tekemääsi s:aan), 3 ks, s, 3 ks

Liitä ketju renkaaseen. Leikkaa ja sido langat.

Tee kolme tämän mallin mukaista kappaletta ja liitä ne toisiinsa kuvan mukaisesti (silmukoista). Liitos kannattaa mielestäni tehdä, kun olet tekemässä viimeistä kokonaista "terälehteä".

Merkkiin voi lisäksi kiinnittää nauhoja tai muuta. Itse virkkasin ketjun ja Käpyilin päähän kirjanmerkin tyylillä:

Rengas: 4 ks, s (suht. suuri, tähän kiinnitetään 3 muuta rengasta), 4 ks
Käännä
Ketju: 3 ks, s, 3 ks, s, 3 ks
Käännä
Rengas: 4 ks, s (liitä ensimmäiseen tekemääsi silmukkaan), 4 ks
Käännä
Ketju: 3 ks, s, 3 ks, s, 3 ks
Käännä
Rengas: 4 ks, s (liitä ensimmäiseen tekemääsi silmukkaan), 4 ks
Käännä
Ketju: 3 ks, s, 3 ks, s, 3 ks
Käännä
Rengas: 4 ks, s (liitä ensimmäiseen tekemääsi silmukkaan), 4 ks
Käännä
Ketju: 3 ks, s, 3 ks, s, 3 ks

Liitä ketju renkaaseen. Leikkaa ja sido langat.

sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Keltaista

Tässä kaksi viime vuoden syksyn tekelettä, jotka nyt kesällä sain vihdoin pääteltyä. Päätteleminen ei siis ole vahvin alueeni... Molemmissa tapauksissa ihastuin langan väriin ja sitten pohdin mitä siitä voisi tehdä.

Kaulaliinan tein Ullan hyrrä-mallilla. Ajatuksena olisi jossain vaiheessa tehdä sarjasta myös baskeri. Lapasissa epäilyttää mallin reikäisyys. Tänä syksynä saan nyt vihdoin huivin myös kaulaan :)



Toinen oli virkkausmalli jostakin Dianan Virkkausmaailma-lehdestä nro 3 vuodelta 2008. Kokeilin vaihteeksi paksumpaa lankaa, kun en löytänyt oikeanväristä ohutta virkkauslankaa. Ja ihan hyvähän tuosta tuli. Parvekkeelle sopii mainiosti. Vielä on prässäämättä, mutta eiköhän tuostakin kuvasta saa käsityksen.